Voedselverspilling
Voedselproductie vraagt veel grond, grondstoffen, menskracht, levert milieubelasting op. Het is dus doodzonde om voedsel te verspillen. Toch gebeurt dit vaak. Het gaat verloren door technische problemen, doordat oogsten niet loont, doordat producten worden afgekeurd omdat ze niet aan onze eisen voldoen. In supermarkten, horeca en thuis wordt veel voedsel weggegooid. En het verbouwen van voer voor vee, de omzetting in vlees of zuivel kost veel energie en eiwitten (en grond). Is dat ook voedselverspilling?
Ik ga proberen voedselverspilling te verbeelden. Door een soort waterbaan te maken waarbij het water er aan de ene kan ingaat (voedselproductie) en aan de andere kant weer uitkomt (voedselconsumptie). Het is een experiment, mijn waterbaan wordt misschien krakkemikkig, lek als een mandje. Maar dat is ook precies de werkelijkheid.
Wat kan ik doen, kunnen wij doen, om de verliezen te beperken?
Vaak maak ik installaties met touwen in een boom, laat ik mensen anders naar bomen kijken. Misschien doe ik dat ook voor Ode aan de Linge. Maar in eerste instantie zoek ik iets anders. Ik wil proberen of ik de verspilling van voedsel kan verbeelden. Ik heb een idee, maar wil het vooral ter plekke laten ontstaan. Dat is het mooie van Ode aan de Linge; de ruimte om zonder druk te kunnen scheppen.
06-46489373